kibbanner
  • Dolar
    32,3279
  • Euro
    35,0469
  • Altın
    2.282,880
  • Bist-100
    8,984
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Anne Karnındaki Bebek Annenin Beslenmesinden Etkileniyor 

(GAÜ) Öğretim Üyesi Dr. Emine Güllüelli yaptığı açıklamada, obezitenin, genel anlamıyla vücut yer kütlesi oranının artması olduğunu belirt

23.09.2018 - 23:42
Anne Karnındaki Bebek Annenin Beslenmesinden Etkileniyor

Dr. Emine Güllüelli, çoçuklarda obezitenin ileri ki yaşlarda diyabete, kalp damar hastalıklarına ve kansere zemin hazırlayabileceğine dikkat çekerek, beslenmenin bu konuda büyük rol oynadığını vurguladı.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Üyesi Dr. Emine Güllüelli yaptığı açıklamada, obezitenin,  genel anlamıyla vücut yer kütlesi oranının artması olduğunu belirterek, obezitenin  özellikle gelişmiş ülkelerde yoğunluk gösterdiğini ancak, gelişmemiş ülkelerde de bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Güllüelli açıklmasının devamında ise şunları söyledi;
Güllüelli: “Anne Karnındaki Bebek, Annenin Doğru Beslenmesinden Etkileniyor”
“Bu konuda beslenme çok önemlidir.Bu beslenme anne karnında beslenmeden başlıyor. Çünkü hayatın ilk bin günü diye bir konsept var. Hayatın ilk bin gününde ki doğru beslenme, ilerde ki yaşamın sağlıklı temellerini oluşturuyor. Bu süre zarfında doğru ve dengeli beslenilmesi gerekiyor. Anne karnında ki çocuk, annenin doğru beslenmesinden etkileniyor. Çocuk doğduktan sonra ki ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir. Su da dahil olmak üzere, sadece anne sütü verilmesi gerekiyor. Altı aydan sonra da 2 yıla kadar anne sütü hala devam ediyorsa karışık beslenme ile anne sütü devam etmeli.”
“Çocuklarda obezite boy ve kilo oranı ile belirlenir. Buda diyabete, kalp damar hastalıklarına ve kansere zemin hazırlayabiliyor. Kişinin sosyal problemleri olabiliyor. Bunlar erişkinin sağlık problemidir. Obezitede bir sorundur ama; yol açtığı hastalıklar çok daha önemlidir.

Güllüelli: “1 Yaşına Kadar, Tuz ve Şekere Başlanmamalı”
Obezite teşhisi konulmadan, çocuklarımızı doğru beslemeliyiz. Örneğin bir yaşına kadar tuz ve şekere başlanmamalı. Bir yaşından sonra da aşırısı zarardır. Onun dışında fast food, kola ve cips gibi yiyecekler çocuklarımız için çok zararlıdır. Bunlarda mutlaka katkı maddeleri vardır ve şeker oranları çok yüksektir. Okul yıllarında çocuklar bir çok şeye toplumdan alışıyor. Okullarda bu tür sağlıksız yiyeceklerin satılmaması gerekiyor. Bu konuda da bizim çok çalışmamız oldu. İlk okullarda gerçekten kola, cips büyük oranda satılmıyor artık. Ama maalesef ortaokul ve liselerde satılmaya hala devam ediliyor. Bunlar gözden geçirilmeli ve denetlemeler sıkılaştırılmalı. Ailelerede bu konuda büyük görev düşüyor ve aileler bu tür ürünleri çocuklarıyla tanıştırmamalı.”
Güllüelli: “İyi Bir Kahvaltı, İyi Bir Günü Organize Ediyor”
“Çocuk kahvaltı yapmadan okula gönderilmemeli. Kahvaltı çocuğun hem algısını arttırıyor, hemde iyi bir kahvaltı iyi bir günü organize ediyor. Bu çocuğun obez olmadan önce yapılması gereken uygulamalardır. Bütün dünyanın kabul ettiği akdeniz diyeti var. Zeytinyağı, balık, bol sebze, bol meyve biz çocuğumuza bunları önermeliyiz ve teşvik etmeliyiz.”

Obezitede genetik nedenler ile ortaya çıkan bir hastalık olarak görülsede, günümüzde çevresel faktörler daha ağırlık kazanıyor. Bilinçli olup bu şekilde davranmak gerekir ve çocuklarımızın beslenmesinde, et, süt, yumurta, sebze ve meyve grubu yiyecekler kullanarak spor yapmalarını sağlamalıyız. Obezitenin önemli bir nedenide hareketsizliktir.Toplum olarak aslında biz çok hareketsiziz. Çocuklarımızda öyle aktivite yok. Okullarda aktivite yok. Çocuklar yarış atı halinde dersten derse koşuyorlar, eve geliyor televizyon karşısında, bilgisayar karşısında, oyunların karşısında oturuyor. Artık dışarda oyunlar yok. Yani beslenmenin yanında fiziksel aktivitede çok önemli. Çocuklar mutlaka bir spor faaliyetinde bulunmalı. Çocukluk ve erişkinlikte mutlaka 30 dakika bir yürüyüş öneriyoruz.” dedi.

 
Koray Avcı Sevgisi Gazimağusa'da Caddeye Taştı
 
GAÜ'de Burslu Yüksek Lisans ve Doktora İmkanı Son Başvuru 5 Ekim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yahya -Ayşen Kurt Çiftinin En Mutlu Günü
Kurt Çifti Yeni Doğan Oğullarının Mutluluk sevincini Dostlarıyla Müjdeyle Paylaştılar
Aşı Yaptırmak Toplumu Hastalık Riskinden Koruyor
Aşı ile korunulabilen hastalıklardan çocuklarımızı ve kendimizi korumamız ...
Gastro Table 9 İçin Özel Gece
LE CHATEAU LAMBOUSA, KKTC TURİZMCİLERİNİ AĞIRLADI
 
KKTC TÜYAP’ta
Kıbrıs Türkleri geniş kitlelere ulaşmak amacıyla İstanbul fuarlarına katılıyor
Ateş ve Diva Manastırda Buluştu
Ateş ve Diva Konseri, Bellapais Manastırı’nda yapıldı
Karatahta Güzelyurt’ta Sahnelendi
Karatahta oyunu, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelendi
 
Sinemanın Selanik’te 58. Buluşması
Sinemanın en yenileri 11 gün boyunca Selanik’ten geçecek
Çime Değil Geleceğe Su Bırak
Çevre Gönüllüleri Oluşumu, Çime Değil Geleceğe Su Bırak etkinliği düzenliyor
Cadılar Bayramı Etkinliğinde Doyasıya Eğlendiler
GAÜ’nin organize ettiği “Halloween Party” renkli görüntülere sahne oldu
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva