kibbanner
  • Dolar
    43,1536
  • Euro
    50,2902
  • Altın
    6.365,900
  • Bist-100
    12.386,000
   
6/15 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz 

KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel köşe Yazısında :“ Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz” başlığı ile çok özel bir konuyu okuyucularıyla paylaştı.

13.01.2026 - 23:14
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz



BYTURCO MEDYA HABER MERKEZİİ
HABER : İREM KESİM  /KKTC 

BYTURCO MEDYA GRUBUMUZA AİT  Gazetelerde köşe yazan  ilgi ve beğeniyle okunan KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili  Prof.Dr. Ata Atunun  yine ilgiyle okunacak  çok özel  özel köşe Yazısı  ile  sizlerle 

     Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz       Güvenlik Olmaz
Avrupa Birliği, son yıllarda belki de tarihinin en kırılgan güvenlik döneminden geçiyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte savunma harcamaları artıyor, NATO–AB entegrasyonu hayati bir mesele hâline geliyor ve kıtanın doğu sınırlarından Akdeniz’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada istikrar arayışı sürüyor. Tam da böyle bir dönemde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB Konseyi dönem başkanlığına hazırlanırken izlediği çizgi, Brüksel koridorlarında ciddi bir rahatsızlık yaratmış durumda.

Sorunun özü basit ama etkisi derin: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ile güvenlik iş birliğini siyasi bir pazarlık konusu hâline getirmeye çalışıyor. Kendi ulusal sorunlarını AB’nin kurumsal gündemine taşıyarak, Ankara’nın Avrupa savunma mimarisindeki rolünü sınırlamayı hedefliyor. Ancak Brüksel’de hâkim görüş, bu yaklaşımın Avrupa’nın ortak güvenlik çıkarlarıyla çeliştiği yönünde.

Bugün artık herkesin kabul ettiği bir gerçek var: Türkiye, NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip, güçlü savunma sanayisi bulunan ve Karadeniz’den Orta Doğu’ya kadar uzanan geniş bir bölgede kilit rol oynayan bir aktör. Böyle bir ülkeyi Avrupa’nın savunma planlarının dışında bırakmak, sadece Ankara’ya değil, doğrudan Avrupa’nın kendisine zarar veriyor. Nitekim NATO ve AB diplomatlarının kulislerde sıkça dile getirdiği “Bu dönemde dışlayıcılığa değil, kapsayıcılığa ihtiyacımız var” sözü, bu rahatsızlığın özeti niteliğinde.

Gerginliğin merkezinde, AB’nin yaklaşık 150 milyar avroluk savunma hamlesi olarak görülen SAFE programı ve AB–NATO entegrasyonunun geleceği bulunuyor. Brüksel’deki birçok yetkiliye göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Yunanistan’la birlikte bu süreçleri tıkama ihtimali, Avrupa savunma kapasitesini zayıflatacak ciddi bir risk. Zira Rusya tehdidinin bu kadar somut olduğu bir dönemde, AB ile NATO arasında pürüzsüz bir koordinasyon artık bir tercih değil, zorunluluk.

Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis’in “aşamalı yaklaşım” olarak sunduğu öneriler ise Brüksel’de ikna edici bulunmuyor. Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın NATO entegrasyonunun ön adımı olarak görülen “Barış için Ortaklık” programına onay vermesi karşılığında, AB–Türkiye iş birliğine yönelik engellerin kaldırılabileceği mesajı, Avrupalı yetkililer tarafından açık bir baskı unsuru olarak değerlendiriliyor. Bu yaklaşım, AB’nin ortak güvenlik anlayışından çok, ikili ihtilafların kurumsal zemine taşınması olarak görülüyor.

Sorun sadece diplomatik bir gerilim de değil. Avrupa savunma mimarisinin geleceği söz konusu. Brüksel’de konuşulan senaryolara göre, Türkiye’nin dışlandığı bir savunma yapısı, AB’yi Rusya karşısında daha kırılgan hâle getirebilir. Nitekim bazı Avrupalı hükümet yetkilileri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dönem başkanlığını bir “katalizör” yerine potansiyel bir “engel”e dönüştürmesinden endişe ediyor.

Bu noktada asıl soru şu: Avrupa, güvenliğini ulusal reflekslere ve eski husumetlere mi emanet edecek, yoksa stratejik akılla mı hareket edecek? Brüksel’de giderek daha yüksek sesle dile getirilen “Türkiyesiz güvenlik olmaz” vurgusu, bu soruya verilen net bir cevap gibi duruyor. Türkiye’nin Avrupa savunma projelerinin dışında tutulması, sadece Ankara’yla ilişkileri germekle kalmaz; aynı zamanda AB–NATO dengesini de zedeler.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB Konseyi dönem başkanlığı, teoride ülkenin uluslararası görünürlüğünü artıracak bir fırsat. Ancak pratikte, bu fırsatın Avrupa’yı yeni bir çıkmaza sürükleme riski taşıdığı açıkça görülüyor. Kendi ulusal tezlerini Brüksel’in ortak aklının önüne koyan bir yaklaşım, ne Kıbrıs sorununa çözüm getirir ne de Avrupa’nın güvenliğini güçlendirir.

Sonuç olarak, Avrupa’nın bugün ihtiyacı olan şey daha fazla veto, daha fazla blokaj değil; daha fazla iş birliği ve gerçekçilik. Jeopolitik gerçekler, Türkiye’nin dışlandığı bir güvenlik mimarisinin sürdürülebilir olmadığını defalarca gösterdi. 
Brüksel’den yükselen fren sesi de tam olarak bunu söylüyor: 
Güvenlik, siyasi hesaplara kurban edilemeyecek kadar hayati bir meseledir. Avrupa bunu ne kadar erken kabul ederse, o kadar az bedel öder.

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN
Akademisyen, 
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili

 
KKTC Milletvekili Akpınar: Hayatını Kıbrıs Türk halkının davasına adamış Denktaş’ı özlemle anıyoruz
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KKTC Milletvekili Akpınar: Hayatını Kıbrıs Türk halkının davasına adamış Denktaş’ı özlemle anıyoruz
KKTC Cumhuriyet Meclisi Milletvekili ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)- ...
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Rumların AB Dönem Başkanlığı Rüyası
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Ata Atun gündeme ...
KKTC Erhürman’dan DAÜ VYK açıklaması
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf ...
 
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı : ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Ata Atun gündeme ...
Dünyaca Ünlü Siber Güvenlik Şampiyonu Hacker Devran Karaçay'dan Altın Tavsiyeler
Türkiye Siber Güvenlik Şampiyonu Dünyaca Ünlü Hacker Devran Karaçay ...
KKTC'de Volkan Gazetesi 25. Yılında Milli Çizgisiyle Yola Devam Edecek
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milliyetçi yayıncılığın güçlü temsilcilerinden ...
 
Prof.Dr. Ata Atun Yazdı :ABD’nin Kıbrıs Planı
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Ata Atun gündeme ...
Bakan Hasipoğlu'dan Erdoğan ve Aliyev'e teşekkür
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, ilk kez düzenlenen ...
Prof.Dr. Ata Atun Yazdı Anlaşma İstemeyen Kim ?
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Ata Atun gündeme ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz

Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva