kibbanner
  • Dolar
    32,5980
  • Euro
    34,8685
  • Altın
    2.494,900
  • Bist-100
    9.597,000
   
17/21 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Türkiye'den KKTC'ye gelenlere Çifte PCR ve 7 Gün Karantina 

Başbakan Ersin Tatar ve Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli Sağlık Bakanlığı'nda yeni alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı. Tatar, “B grubu ülkelerde vaka sayılarının artmasından dolayı 7 Eylül’den itibaren karantinada kalmasına karar verilmiştir.

5.09.2020 - 21:57
Türkiye den KKTC ye gelenlere  Çifte PCR ve 7 Gün Karantina

Başbakan Ersin Tatar  ve Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli  Sağlık Bakanlığı'nda yeni alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı. Tatar, “B grubu ülkelerde vaka sayılarının artmasından dolayı 7 Eylül’den itibaren karantinada kalmasına karar verilmiştir. 20 Eylül’de bu uygulama sona erecek, bitiş tarihinde yeniden değerlendirilecek” dedi.
Tatar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Hükümet, pandemi ile ilgili önemli çalışmalar içerisinde süreci en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Önemli tedbirler aldık ve almaya devam ediyoruz.
1 Temmuz’a kadar ülkeyi izole ederek yönettik. 1 Temmuz’dan sonra geliş-gidişler başladı, dönem dönem endişelerimiz oldu. Dolayısıyla sağlık kurulları ile istişare ile Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komistesi’nin verdiği kararlara uyduk.
Covid-19’un kontrol altına alınmasını bekliyorduk. Vakalarda artış oldu. Çift PCR’a rağmen bulaşların olduğunu tespit ettik, yüzde 100 güvenlik yakalanamadı.
Talimatım üzerine Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komistesi toplandı ve bazı kararlar alındı”
İŞTE O KARARLAR:
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali Çaygül, alınan kararları şu şekilde açıkladı:
Üst Kurul olarak, kısıtlama kararlarını alırken, iç bulaşmayı engellemek amacıyla bu kararları ürettik.

  1. Sağlık nedeniyle yurtdışına çıkacaklar, Bakanlığa bilgi vermeleri halinde karantina uygulamasından muaf tutulacak.
  2. C grubu ülkelerden gelecekler, son 120 saat içerisinde yapılan PCR ile ülkemize seyahat edebilecekler, 14 gün karantinada kalacaklar.
  3. Vadili bölgesinde yapılacak düğün ve etkinliklerin 2 hafta kısıtlanması kararı alındı. Bu bölgede okulların açılması da ertelendi.
  4. Eğlence yerlerinde denetimlerin artırılması, kurallara uymayan işletmelerin kapatılması kararları alındı.
  5. Restoran, kafe, yemek hizmeti veren yerler, kurallara uyması halinde hizmet vermeye devam edecek, kurallara uymayan işletmeler kapatılacak.
  6. Toplu taşımalarda, şoför yerlerinin plastik ile kapatılması, maske takılması zorunlu hale getirildi.
  7. B grubu ülkelerden geleceklerin, bir kişinin 2 PCR’ının da negatif olduğu durumlarda, 3 günden kısa kalmaları halinde karantinadan muaf tutulması kararı verildi. 3 günden kısa süre için, bizden, B grubu ülkelere giden kişilerin de geri döndüklerinde karantinadan muaf tutulması kararı verildi.
  8. Yükseköğrenim nedeniyle ülkemize gelecek öğrenciler, üniversitelerin belirlediği yerlerde 7 gün karantinada kalması kararı verildi.
PİLLİ: "COVİD-19 BİTMEDİ"
Sağlık Bakanı Ali Pilli  ise, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Covid-19 dünyada henüz bitmedi, dolayısıyla ülkemizde de bitmedi. Vakalarda artış gösteriyor. Dolayısıyla 7 günlük karantina kararı alındı.
Geç kalınmış bir karar değil, doğru bir karar. Bu kararda geç kaldık diye bir şey yok. Vaka ve bulaşları günü gününe takip ediyoruz, gerektiği zaman gereken kararları alıyoruz”
SAĞLIK BAKANLIĞI...
Sağlık Bakanlığından, konuya ilişkin şu açıklamalar yapıldı:
"45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Kapsamında Toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Tarafından Alınan Karar  05 Eylül 2020 tarihinden itibaren alınan kararlar şunlardır:
1. A) Ülkemize B Grubu ülkelerden gelen kişiler (Türkiye ve İngiltere dahil) arasından vaka sayısının giderek artması ve yerel bulaşın da buna bağlı olarak artış göstermesi ve sağlık sistemimizin yükünü arttırmamak adına komitemiz  07 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlamak kaydı ile adamıza gelecek herkesin 7 gün süre ile karantinada kalmasına karar vermiştir. (Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak Sağlık Bakanlığı ve güvenlik güçleri tarafından denetlenecek karantina merkezlerinde)
Uygulama 06 Eylül 2020 saat 23:59 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve 20 Eylül 2020 saat:23:59 da sona erecektir.
Bu uygulamanın bitiş tarihinde yeniden durum değerlendirilmesi yapılacaktır.
B) Bir kişinin 2 kez PCR testinin negatif olduğu durumlarda 3 günlük sürede testinin pozitifleşmesi ve hastalık bulaştırma ihtimali çok düşüktür.
Bu nedenle B grubu ülkelerinden çift negatif PCR sonucu ile ülkemize giriş yapacak kişilerin, KKTC’de 72 saatten  kısa süre(72. saat dahil ) kalmaları kaydı ile karantina uygulamalarından muaf tutulması uygun görülmüştür.
Yine görevli olarak KKTC 'den Türkiye 'ye gidecek kişiler orada 72 saat içinde görevlerini tamamlayıp ülkeye dönmeleri durumunda yurt dışına çıkmadan önce ve döndükten 5 gün sonra 2 kez PCR testi yaptırmaları ve negatif çıkması koşulu ile karantinadan muaf olacaklardır.
C)Yükseköğrenim nedeniyle KKTC’ye gelecek öğrenciler de bu süreçte 7 gün süre ile Üniversitenin belirlediği yurt veya otellerde izole olacaklardır.
D) Sağlık nedenleri ile yurt dışına gidenlerin karantina uygulamaları Sağlık Bakanlığı’na müracaat etmeleri halinde değerlendirilecektir.
E) C kategorisindeki ülkelerden gelecekler için uygulama: Ülkemize gelecek kişiler uçağa biniş tarihinden önceki  0-120 saat içerisinde yapılan ve sonucu negatif olan PCR test sonucunu KKTC’ye girişlerinde belgeleme zorunluluğu vardır.
Ülkeye girişlerinde 14 gün süre ile belirlenen karantina merkezlerinde karantina uygulaması yapılacaktır. Gerektiğinde karantina merkezinde bulunan kişilere PCR testi yapılabilecektir.
2. Son günlerde Vadili, İnönü ve Akdoğan bölgelerinde yoğun yerel bulaşın görülmesi nedeniyle 07 Eylül 2020 tarihinden itibaren (07 Eylül 2020 tarihi dahil) 20 Eylül 2020 tarihine kadar (20 Eylül 2020 tarihi dahil) 14 gün süre ile düğünler, toplantılar vb. toplu organizasyonlar yasaklanmıştır. Bu bölgedeki tüm okulların açılması da 14 gün süre ile ertelenmiştir.
3. A) Açık alanlarda düzenlenen eğlencelerde sosyal mesafe ile ilgili yapılan tüm uyarılara rağmen bu kurallara uyulmadığı görülmektedir. Bu nedenle beach club, doğum günü kutlaması, kına gecesi vb. benzeri eğlencelerin yapılacak denetimlerde kurallara uyulmaması halinde işletmelerin kapatılmasına karar verilmiştir.
B)Ayrıca düğünler ve açık havada düzenlenen benzeri organizasyonlarda uyulması gereken kurallar kılavuzuna uyulmaması durumunda düğünlere de kısıtlama getirilecektir.
4. Restaurant, cafe ve yemek hizmeti veren yerler hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları kaydı ile hizmet vermeye devam edeceklerdir. Bu hizmetlerin belirlenen kurallara uymamaları halinde kapatılmaları gündeme gelecektir.
5. Taşımacılık sektörü ile ilgili alınacak tedbirler; sürücü bölümü bir aparat ile yolculardan ayrılmalıdır. Bu arada camlar açık olmalı, klima kullanılmamalı ve araçtaki herkes maske takmalıdır. Yolcuların tarih bazında isim- soyisim ve adres kayıtları da tutulmalıdır.
NOT: • Ülkemize girişlerde B Kategorisinden gelen kişilerden istenen PCR testleri ile ilgili uygulamalarda bir değişiklik yapılmamıştır.
• Söz konusu karantina ücretlerinden aşağıda belirtilen kişiler muaf tutulacaktır:
- Öğrenci olarak ülkemize giriş yapacak kişiler - 6 Eylül 2020 tarihinden önce yurt dışına giden kişiler
- Sağlık nedeniyle  Türkiye’ye  giden hastalar ve görevli olarak gönderilen personel"

 
Sağlık Bakanı Pilli :Son 24 Saatteki Vaka Sayısı 26
 
Türkiye'den Net Mesaj : Doğu Akdeniz'de hiçbir kabadayılığa izin verilmeycek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Pilli :Son 24 Saatteki Vaka Sayısı 26
Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli son 24 saatte yapılan test sayısının 1395 ...
Çavuşoğlu: “Doğu Akdeniz’deki tek hedefimiz Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkünün hakkını savunmak”
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de ...
Rekor Sıcaklıklar 15 Eylül'e Kadar Sürecek
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, dün Eylül ayı için 80 yıllık ...
 
Bakan Pilli : Son 24 Saatte 17 Yeni Vaka
Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, son 24 saatte yapılan test sayısının 1265 ...
Başkan Özçınar Belediye personelinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, belediyenin temizlik şubesinde ...
TSK Güçlendirme Vakfından Turgül Tomgüsehana Bronz Madalya Beratı
Sırlar Adası Romanı Yazarı Polis Başmüfettişi Yrd.Doç.Dr.Turgül Tomgüsehana ...
 
Başkan Güngördü :Sosyal Mesafe İhlallerine Cezayı Kim Kesecek ?
Girne Belediyesi Başkanı Güngördü, özellikle eğlence mekanlarında 'sosyal ...
Özcafer: “Hükümette ne pandemiyi, ne de ekonomiyi umursayan var”
DP Genel Sekreteri Özcafer, hükümetteki iki adayın Cumhurbaşkanlığı dışında ...
30 Ağustos Zafer Bayramı KKTC’de Coşkuyla kutlanıyor.
KKTC'de kutlamalar çerçevesinde başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva