kibbanner
  • Dolar
    32,3496
  • Euro
    35,0999
  • Altın
    2.307,710
  • Bist-100
    9,080
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinden “omicron” açıklaması 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Güney Afrika’da tespit edilen yeni SARS CoV-2 varyantı “omicron” nedeniyle açıklama yaptı.

29.11.2021 - 20:27
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinden “omicron” açıklaması

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Güney Afrika’da tespit edilen yeni SARS CoV-2 varyantı “omicron” nedeniyle açıklama yaparak bu varyantın daha önce covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde bile yeniden enfeksiyona neden olma riskinin diğer varyantlara göre yüksek olduğunu ifade etti. 
KTTB’den yapılan açıklamada yaz mevsimine girmeye hazırlanan Güney Afrika’da covid-19 vaka sayılarının günde 100’ler düzeyine inmişken kısa süre içinde 3 binlere çıkmasıyla yapılan incelemelerde daha öncekilerden farklı yeni bir SARS CoV-2 varyantı tespit edildiği, tespit edilen B.1.1.529 varyantının 24 Kasım’da Dünya Sağlık Örgütü’ne rapor edildiği anlatıldı.
Açıklamada sonraki süreç şöyle paylaşıldı: 
“SARS-CoV-2'nin gelişimini periyodik olarak izleyen ve değerlendiren ve belirli mutasyonların ve mutasyon kombinasyonlarının virüslerin davranışını değiştirip değiştirmediğini değerlendiren bağımsız bir uzmanlar grubu olan SARS-CoV-2 Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubu (TAG-VE) 26 Kasım 2021 tarihinde toplanmış ve saptanan B.1.1.529 varyantını değerlendirmiştir.
DSÖ’ye yaptıkları uyarıda yeni varyantın S proteini bölgesinde bazıları önemli olan çok sayıda mutasyon bulunduğuna ve bunun daha önce covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde bile yeniden enfeksiyon (reenfeksiyon) geçirme riskinin diğer varyantlara göre daha yüksek olduğu uyarısında bulunmuştur.
DSÖ, B.1.1.529 varyantını endişe verici (VOC) olarak değerlendirdiğini ve omicron olarak adlandırıldığını açıklamıştır. Yapılan açıklamada SARS CoV-2 PCR testlerinin omicron varyantını tespit etmeye devam ettiği de bildirilmiştir. Birçok laboratuvar ise yaygın olarak kullanılmakta olan bir PCR test kiti ile taranan hedef genlerin 3’ünden birisinin saptanmadığını (S geni düşmesi/S geni hedef başarısızlığı) bu nedenle bu PCR test kitinin, dizileme onayı bekleyen bu varyant için işaretleyici yani ayırt edici olarak kullanılabileceğini belirtmektedir. Bu sayede hızlı bir şekilde tespit edilebileceği, yayılımının dikkatle takip edilebileceği ve hızlı önlem alınabileceği vurgulanmıştır”
DSÖ’NÜN TAVSİYELERİ
Açıklamaya göre bu aşamada Dünya Sağlık Örgütü ülkelere şu tavsiyelerde bulundu:
“Dolaşan SARS-CoV-2 varyantlarını daha iyi anlamak için gözetim ve sekanslama çabalarını geliştirin. Tam genom dizilerini ve ilişkili meta verileri halka açık bir veri tabanına gönderin.

VOC yani endişe verici varyant enfeksiyonu ile ilişkili saptanan ilk vakaları/kümeleri DSÖ'ye raporlayın. Kapasitenin yeterli olduğu yerlerde ve uluslararası toplumla koordineli olarak, VOC'nin covid-19 epidemiyolojisi, şiddeti, halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliği, tanı yöntemleri, bağışıklık tepkileri, antikor nötralizasyonu üzerindeki potansiyel etkilerinin anlaşılmasını sağlamak için saha araştırmaları ve laboratuvar değerlendirmeleri yapın”
Bireylere ise, yüze tam oturan maske takmaları, el hijyeni, fiziksel mesafe, kapalı alanların yeterli havalandırması, kalabalık yerlerden kaçınılması ve aşılanma gibi kanıtlanmış halk sağlığı önlemleri uyarısında bulunulduğu dile getirilen açıklamada “İlk defa 9 Kasım 2021 tarihinde Güney Afrika’da alınan bir örnekte tespit edilen Omicron varyantı daha sonra Güney Afrika'dan Hong Kong'a seyahat eden biri nedeniyle Hong Kong'da ardından Botsvana'da tespit edilmiştir” denildi.
OMİCRON DELTA VARYANTINDAN DAHA MI TEHLİKELİ?
Açıklamada omicron varyantının delta varyantından daha tehlikeli olup olmadığı konusunda ise şu ifadelere yer verildi:
“İlk olarak Hindistan'da tespit edilen delta varyantı en bulaşıcı tür olması nedeniyle de şu anda dünyadaki en yaygın Covid-19 türü. Delta varyantı sivri uçlu proteinleri sayesinde insan hücrelerine girme konusunda önceki varyantlardan daha etkili.
Yeni omicron (B.1.1.529) varyantı hakkındaki endişe ise; uzun proteinlerinin yanı sıra vücudun savunmasını aşmaya yardımcı olabilecek yüksek sayıda mutasyona sahip olmasından kaynaklanmaktadır”
Bugünkü bilgilere göre daha bulaşıcı olduğu dolayısı ile daha hızlı yayıldığı anlaşılan omicron varyantının Afrika’dan başlayarak beklenenden hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayıldığı kaydedilen açıklama şöyle sürdü:
“Çok sayıda insanı eş zamanlı hasta etme riski sağlık kapasitelerinin aşılma ve buna bağlı daha fazla kayıp riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle birçok ülke omicron varyantı sonrası sınırlarını kapatmakta, ülkelerine girişlerde sıkı tedbirler almaya başlamaktadır. Sağlık kapasitesi ve ekonomik gücü sınırlı olan ülkemizi korumak için bizim de sınırlarımızdan girişler için yeni düzenlemelere gitmemiz şarttır. Yeni varyanta sık rastlanan ülkelerden gelenlerin girişlerinin kısıtlanmasından başka, varyant hızla tüm dünyaya yayılmakta olduğundan tüm giriş yapacaklardan aşılı olmaları ve negatif PCR testi talep edilmesi riski azaltacaktır.
Sosyal ve kamusal yaşamda ise virüsten korunma tedbirlerinin sıkılaştırılması, güvenilir test kitleri ile daha sık tarama testleri yapılması, enfeksiyona ait olabilecek şikayet ve belirtileri olanların tanıya yönelik test yaptırmaları ve muayene olmaları daha da önem kazanmıştır.”

 
Sağlık Bakanı Pilli'den İlaç Sıkıntısıyla İlgili Açıklama
 
Kredilere Yeniden Yapılandırma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Pilli'den İlaç Sıkıntısıyla İlgili Açıklama
​Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli ilaç sıkıntısıyla ilgili yazılı açıklama ...
YSK,Erken Genel Seçim Takvimini Açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu, 23 Ocak 2022’de yapılacak Milletvekilliği Erken Genel ...
Türkiye'den 50 bin 310 doz Pfizer-BioNTech aşısı
Sağlık Bakanı Pilli KKTC’ye Türkiye'den 50 bin 310 doz Pfizer-BioNTech aşısı geldiğini” açıkladı
 
Son 24 Saatte 330 Yeni Vaka
KKTC'de vaka sayısı artışı sürüyor, ​Son 24 saatte toplam 18 bin ...
KKTC Sağlık Bakanı Pilli: Halkımızı Aşı Olmaya Davet Ediyorum
KKTC ​Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Genç TV ekranlarında yayınlanan ...
CHP'li Büyükşehir Başkanları KKTC'de Buluştu
Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanları, Genel Başkan Yardımcısı ...
 
Dularımız Küçük Nisa Hacı İçin
Girne‘de 13 yaşındaki Nisa Hacı,evinde geçirdiği kaza sonucu hastaneye ...
KKTC'de Aşı Yaptırmayanlara Büyük Yasaklar
KKTC Sağlık Bakanlığı ülke genelinde vaka sayısının hızla artışı dolayısıyla ...
Tatar: “Bugünlere gelmek için büyük bedeller ödedik”
Tatar, KKTC’nin 38’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
18 polis mensubuna yeni  görev yeri

18 polis mensubuna yeni görev yeri

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva