kibbanner
  • Dolar
    32,3806
  • Euro
    34,6749
  • Altın
    2.401,980
  • Bist-100
    10.061,000
   
22/28 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

“İş, Emek, Göç; Kıbrıs 1974” isimli bilimsel araştırma Türkiye’de yayımlandı. 

Araştırma , GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser’in kaleme aldığı Kıbrıs’a 1975 Şubat ayı sonrasında Türkiye’den yapılan göçün ekonomik, sosyal, kültürel sonuçlarıyla ilgili

7.02.2020 - 13:18
“İş, Emek, Göç; Kıbrıs 1974” isimli bilimsel araştırma Türkiye’de yayımlandı.


     Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser’in kaleme aldığı Kıbrıs’a 1975 Şubat ayı sonrasında Türkiye’den yapılan göçün ekonomik, sosyal, kültürel sonuçlarıyla sosyal, kültürel ve dini entegrasyon sorunu yanında kültürel ve sosyal farklılıkları ele alan ve bunlarla ilgili çözüm yollarını ortaya koyan, söz konusu göçmenler üzerinden KKTC’de çalışma hayatı ve işgücü yaratılması bağlamında ülke ekonomisine katma değer sağlayacak tespitler ve analizler sunan “İş, Emek, Göç; Kıbrıs 1974” isimli bilimsel araştırma Türkiye’de yayımlandı. Bugüne kadar üzerinde pek durulmayan ve işlenmeyen göç olgusunun arka planını aidiyet olgusu çerçevesinde gözler önüne seren bu çalışmada özellikle Şubat 1975 sonrasında ağırlıklı olarak Türkiye’den Kıbrıs’a göç edenlerin yaşadıkları sorunlar ve önce KTFD ve ardından KKTC’de karşılaştıkları sosyal ve kültürel sıkıntılar irdelenmektedir. 
       Konuyla ilgili açıklama yapan GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser; “Kıbrıs adasına yönelik Türk göçleri 1571 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nun adayı fethetmesiyle başlar ve ardından devam eden süreçte de Türk göçleri farklı zamanlarda ve farklı sebeplerle devam eder. 1878 adanın İngiltere’ye devri, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı dönemi, Milli Mücadele süreci, 1955 yılından itibaren EOKA terörü ve göçler, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tesis edilmesi ve son olarak 1963 yılında Rum saldırılarıyla cumhuriyetin ortadan kalkması hep göçlerle devam eden dönemlerdir. Son olarak 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye’nin adaya garantör devlet olarak ve meşru hakkını kullanarak yaptığı harekâtın ardından da Türkiye’den Kıbrıs’a yönelik göç söz konusudur. Bu kapsamda 1975 yılından itibaren Türkiye’den maalesef plansız programsız başlatılan göç hareketiyle bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni oluşturan topraklara Anadolu’nun farklı noktalarından insanlar göç etmeye başlar; ancak göçmenlerin adaya gelmelerinin ardından pek çok sorun da kendisini gösterir. Uzun vadeli ve öngörülü bir strateji takip edilmediğinden Kıbrıslı Türklerle Türkiye’den gelen göçmenler arasında pek çok sorun ortaya çıkar ve bunların bir kısmı 2020 itibarıyla bile hala çözümlenebilmiş değildir. Bu bilimsel araştırma kapsamında Kıbrıslı Türklerin 1974 öncesi ve sonrası iş gücü, emek ve istihdamla çalışma hayatı yanında adaya 1975 yılından itibaren Türkiye’den göç edenlerin yaşadıkları sorunlar, karşılaştıkları güçlükler ve Kıbrıslı Türklerle aralarında oluşan ihtilaflar mercek altına alınmıştır. Kitap açısından önemli ve bizleri mutlu eden bir başka husus ise halen GAÜ “Communication and 

Media Management” programında doktora programında olan bir öğrencimizle birlikte bu araştırmayı yapmış olmamızdır. Bu da bizleri ayrıca gururlandırmıştır” dedi.  
  Prof. Dr. Keser ayrıca özellikle aidiyet olgusunun yerleşmesi noktasında karşılaşılan ve Şubat 1975 sonrasında çok büyük çaba harcanmasına ve iyi niyet gösterilmesine rağmen Kıbrıs Türk halkının karakteristiği ve göçmenlerin bu adada karşılaşacakları demografik farklılıkların göz ardı edilmesi neticesinde yaşanılan sorunların zaman içerisinde art niyetli yaklaşımlarla aidiyet olgusunu çökertmeye çalışan, kimliksizleştirme ve kimsesizleştirme stratejisi uygulayan tipik 5. kol faaliyetleri, yurtdışı bağlantılı psikolojik algı operasyonları, dezenformasyon ve kara propaganda baskılarıyla daha da yoğunlaştığını belirterek adada mevcudiyet ve meşruiyet mücadelesi veren Kıbrıslı Türklerin sosyal ve kültürel entegrasyon bağlamında farklılıkları zenginliğe, çeşitliliğe ve güce çevirmesi gerektiğini, ülkede çok zengin bir kültürel doku bulunduğunu ve aynı saksıda yetişen gelinciklerle papatyaların, deve dikeniyle cemilelerin birlikte uyum içerisinde ve güç birliği çerçevesinde yaşaması ve çalışmasının KKTC’nin geleceği açısından kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu da belirtti.
     Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Türkiye’de piyasaya çıkan kitap yakında KKTC’de de okuyucularla buluşacağı bildirildi.  

 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Fatih Erbakan'ı kabul etti
 
Güney Kıbrıs'da Ulaşıma Kar Engeli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Akıncı, Fatih Erbakan'ı kabul etti
Çeşitli temaslar yapmak üzere KKTC'de bulunan Yeniden Refah Partisi Başkanı ...
KKTC'de Korona virüsü salgını için tedbir Kararları
Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu korona virüsü salgınını değerlendirdi ...
Öztan Özatay Fotoğraf Yarışması Son Başvuru Tarihi 10 Mart
​Bu yıl 12’ncisi gerçekleştirilecek yarışma için son başvuru tarihi 10 Mart olarak açıklandı.
 
Başbakan Tatar Güvercinlik'de Halkla Buluştu, Cumhurbaşkanlığı Adaylığını konuştu
UBP Genel başkanı ,Başbakan Tatar, Cumhurbaşkanlığı makamının ülke için ...
Şevval Sam'dan Girne'de Kaşık Şov
Girne Rocks Hotel’de sahneye çıkan Sam Grup Laçin’den tanıdığımız perküsyon ...
Başkan Güngördü İlk Etkinlikte Girne Halkından Katkı Koymalarını İstedi
Girne Belediyesi tarafından, müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlatılan ...
 
KKTC'nin Elektrikli Otomobil Modeli Hazır
GÜNSEL B9’un, 20 Şubat 2020 Perşembe günü, saat 19.00’da, Elexus Otel’de ...
BRT'nin “Haydi KKTC ! İyilik #SensizOlmaz” Gecesinde Beşyüzbin Tl Toplandı
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, Elazığ depreminden etkilenenlere yardımcı ...
Tümgeneral Öztürk, Bakan Oğuz’u ziyaret etti
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Tarım ve ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz

Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva