kibbanner
  • Dolar
    32,3279
  • Euro
    35,0469
  • Altın
    2.282,880
  • Bist-100
    8,984
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
HABER GUNDEM NE VAR? NE YOK? KESFET YASAM KUZEY KIBRIS REHBERI FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Doç.Dr. Sarı'dan Dijital kimlik tavsiyesi 

KIBRIS’TA TAPU-SAĞLIK-VERGİ- ARAÇ KAYIT HİZMETLERİ BLOKZİNCİRİ’NE BAĞLANABİLİR

6.02.2018 - 16:24
Doç.Dr. Sarı dan Dijital kimlik tavsiyesi


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme Fakültesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm başkanı Doç. Dr. Arif SARI, ülkemizde de kullanılması hedeflenen ve E-devlet projesine entegre edilebilecek Blokzinciri (Blockchain) tabanlı Dijital kimlik konusu hakkında açıklamada bulunarak, Tapu hizmetleri, Vergi Sistemi, Ülke giriş-çıkışları ve Araç kayıt sistemlerinde uygulanabilecek blokzincirinin faydalarını açıkladı.
Blokzinciri teknolojisinin 2017 yılında; sağlık, vatandaşlık, tapu hizmetleri gibi birçok alanda geliştirilen uygulmalarının yaygınlaşmasının birçok kolaylığı da beraberinde getirdiğini dile getiren Doç. Dr. Arif Sarı, özellikle son günlerde ülkemizde gerçekleşen suç olaylarının artışına dikkat çekti. Doç. Dr. Arif SARI, gerek turist, gerekse öğrenci veya çalışan statüsü ile ülkeye yapılan giriş çıkışların kontrol altına alınabileceğini vurgulayarak, pasaport kontrol noktalarında dijital kimlik vasıtası ile ülkelere girişin yapıldığı havaalanlarında, birçok güvenlik soruşturmasının çeşitli yapay zeka algoritmaları kullanılarak tasarlanmış sistemler tarafından anlık olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Sarı, bu sayede ülkeye giriş çıkışlarda, giriş yapmak isteyen kişiler ile ilgili olarak kimlik-pasaport ibrazına ihtiyaç olmadan, kişi hakkında adli sicil ve kriminal suç kaydı, ekonomik durumuna ait bilgiler, kişinin iş hayatı ve geçmişi hakkında anlık bilgi sahibi olunabildiğini açıkladı.
Dijital kimlik projesinin hayata geçirilebilmesi için; retina, DNA, damar yapısı ve parmak izi gibi temel biyometrik verilerin dijitalleşmesi gerektiğini ifade eden Sarı, bunların yanında, kişilerin ekonomik durumları, iş hayatı, adli sicili ve sosyal hayatılarına yönelik yüzlerce hatta binlerce bilginin de dijitalleştirilip güvenli bir ortamda depolanması gerektiğini söyledi. Bu verilerin çalınması, üzerinede değişiklik veya manipülasyon yapılmasını engelleyecek mekanzimalar ile korunmasının önemine dikkat çeken Sarı,  ilgili merciler tarafından da her an paylaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.
Doç. Dr. Arif Sarı açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
“Ülkelerin altyapısı incelendiği zaman, Türkiye’nin blokzinciri teknolojisi için gerek yatırımcı gerekse teknolojik altayapı dinamikleri bakımından daha  uygun olmasından dolayı kamu ve özel sektörün çeşitli kullanım alanlarına daha hızlı entegre edilebileceğini düşünüyorum.
KKTC için nüfusun daha az olması ve mevcut altyapıların daha az kompleks olması nedeni ile bir prototip şeklinde blokzinciri teknolojisinin kullanımını kamu veya özel sektörün çeşitli kullanım alanlarında uygulanması çok daha kolay olacaktır. Özellikle ülkemizde yaşanan tapu hizmetlerindeki karışıklıkların önüne geçilmesi, ülkeye giriş-çıkışların kontrol altına alınması, sağlık hizmetlerinin kontrolü, araç-kayıt sistemlerinin yenilenmesi ve kayıtların şeffaf şekilde tutulması, vergi sistemlerinin reforme edilmesi ve vergide şeffaflığın getirilmesi bakımından blokzinciri teknolojisi çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu bağlamda yapılacak olan bu değişiklikler, devletin şeffaflığını, adalet ve eşitlik ilkesini Kıbrıs Türk toplumuna daha çok hissettireceğini ve vatandaşın devletine yönelik güvenini tazeleyeceği düşüncesindeyim.
Dünya Ekonomi Forumunda geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, Pasaportsuz yolculuk projesi, 2020 yılında hayata geçirilecek ve bu Dijital kimlik uygulamasına geçilmesi vasıtası ile gerçekleşecek. Bu bağlamda dijital kimlik projesinde saklanan veriler blokzinciri (blokchain) teknolojisi kullanılarak  değişiklik veya manipülasyona karşı korunur vaziyette tutulacağını açıkladı.
Devletlerin güvenlik alanında kullanılma yönünde öngörüde bulunmuş olduğu blokzinciri (blockchain) yöntemi gelecekte daha da yaygınlaşacaktır, ancak veri transferi, işlemlerin işleyiş hızı, yedekleme, ve ölçeklendirilebilme konuları halen çözülebilmiş görünmemektedir. Buna paralel olarak güvenli olarak nitelendirdiğimiz blokzinciri sistemlerine karşı quantum bilgisayarların da geliştirildiğini dikkate almamız gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu teknolojide kullanılan “akıllı sözleşmeler” (smart contracts), çeşitli programlama dilleri kullanılarak yazılan kodlardan oluşmaktadır. Günümüzde yazılım sektöründe kod tabanlı zafiyetlerden meydana gelen birçok saldırı, işlem ve veri kaybı örneği bulunmaktadır. Bu kod satırları yazılırken içerisinde kodlayıcıdan kaynaklı oluşabilecek herhangi bir hata veya zafiyet, yapılan “akıllı sözleşmeler” için ciddi bir güvenlik zafiyet içerebilir. Bunun yanında, sistemleri otomasyonlara bağlayan blokzinciri teknolojisinin de oluşturacağı işsizlik problemi dikkate alınması gerekmektedir.

 
Cumhurbaşkanı Akıncı O Ses Türkiye Şampiyonu Özipek'i Kabul Etti
 
KAÜ Rektörü Özgöker Hedeflerini Açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bülent Ersoy Girne Rocks'u Salladı Geçti
Üst Üste İki Gece Sahne Alan Diva Dinleyicileri Büyüledi
Yazar Bedia Balses'den İmza Günü
Bedia Balses’in yeni öykü kitabı “Kesik Kanatlı Kuşlar”, Lefkoşa Khora ...
4'lü Koalisyon Göreve Başlıyor
Yeni hükümette görev alacak isimler belli oldu.
 
Meteoroloji Dairesi Yağış Raporu Yayımladı
Yağışlı havanın etkisinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde son ...
Lefkoşa'da Kaçak Et Operasyonu
Yenişehir’de faaliyet gösteren bir kasap dükkanında kaçak et tespit edildi.
GÖÇ-TAŞ Tiyatro Atölyesi Çalışmalarına Başlıyor
Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği’nin (GÖÇ-TAŞ) tiyatro çalışmaları başlıyor.
 
Lefkoşa'da Latin Müzikleri ve Danslarıyla Coşkulu Gece
Lefkoşa Belediye Orkestrası’nın “Latin Müzikleri Konseri” Atatürk Kültür ...
Kıbrıs'ın İlk Fantastik Serisi Beş Dile Çevriliyor
Kıbrıs’ın ilk fantastik serisi “Müjdelenen Zaman” İngilizce, Yunanca, ...
Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Öznur Akıncı'ya Kitaplarını Sundu
Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Şevket Öznur “Kıbrıs Efsaneleri” ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
KKTC TURİZM

KKTC TURİZM

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Haber Gündem Ne Var? Ne Yok? Keşfet Yaşam Kuzey Kıbrıs Rehberi
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva